Dødsprosjekt krevde nytt offer

Dødstallene stiger ved utviklingsminister Erik Solheims prestisjeprosjekt i Himachal Pradesh i India. Byggingen av Allain Duhangan-vannkraftverket krevde torsdag sitt 12. offer.

Nå er arbeidet ved det gigantiske vannkraftverket stoppet. SN Power har krevd umiddelbar stans inntil de igjen vet om arbeidet kan gjenopptas med tilfredsstillende sikkerhet.

Raste utfor veien.

Den 24 år gamle arbeideren Pradeep Pradhan ble drept da bilen han satt i raste utenfor veien og havnet i en dyp ravine. De ni andre arbeiderne som satt i bilen ble skadet og sendt til sykehus, ifølge den indiske avisen The Tribune. Tre av arbeiderne ligger fortsatt alvorlig skadet på sykehuset.

Ulykken skjedde på den bratte veien som utbyggeren har bygget opp til den delen av anlegget som ligger ved Allain-elven. Veien går opp til over 2700 meters høyde over havet i fjellene som er en del av Himalaya. Det er snø i området som kan ha gjort veiene glatte.

Farlig arbeidsmiljø.

Vannkraftutbyggingen har vist seg å bli et mareritt for den norske deleieren SN Power (Statkraft Norfund Power Invest). Selskapet er eid av de statlige norske selskapene Statkraft og Norfund.

Aftenposten har tidligere skrevet flere artikler om dødsulykkene ved det norskeide vannkraftverket. Prosjektet er kritisert for «ekstremt defekte og mangelfulle rutiner», blant annet dårlig sikrede anleggsveier. De statlige selskapene og Stoltenberg— regjeringen har tidligere hevdet at alt er gjort fra norsk side for å forhindre flere dødsfall.

–Dette er en veldig tragisk hendelse. Vi ser svært alvorlig på at en slik ulykke skjer etter at prosjektledelsen har jobbet aktivt med å øke sikkerheten på anlegget, sier administrerende direktør Øistein Andresen i SN Power.

Etterforsker dødsfall.

Den siste arbeidsulykken ved SN Power-prosjektet blir etterforsket av indisk politi. I tillegg har SN Power også selv iverksatt en granskning og sendt folk til anlegget for å undersøke saken. De skadede har også fått penger fra utbyggerselskapet som en foreløpig kompensasjon.

På Stortinget vekker det sterke reaksjoner at det er nok en dødsulykke. Før jul ba opposisjonen næringsminister Brustad komme til Stortinget for å gi en redegjørelse etter flere artikler i Aftenposten, men fikk avslag.

–Totalt uakseptabelt.

–Dette er rett og slett fryktelig. Så høye dødstall er totalt uakseptabelt. Det er ufattelig at så mange arbeidere kan miste livet eller bli skadet ved et prosjekt hvor den norske stat har så store eier- interesser. Både miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og næringsminister Sylvia Brustad har et ansvar for å hindre at flere liv går tapt, sier KrFs stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn.

–Det er hårreisende at man ikke har klart å sikre anleggsveien, etter all kritikken som har kommet. Dette vitner om uakseptable arbeidsforhold. Jeg forutsetter at Statkraft og Norfund gjør alt de kan for å rydde opp, sier Høyres Torbjørn Hansen.

Det er mye snø i fjellene og på veien opp til vannkraftverket som bygges ved Allain-elven i Nord-India. Bildet er tatt noen dager før ulykken skjedde. FOTO: SN POWER

FOTO: SN POWER

Fakta: SN Power

Det statseide norske selskapet SN Power investerer i utbygging av vannkraftverk i utviklingsland.SN Power eies av Statkraft (60 prosent) og Norfund (40 prosent). Norfund er utviklingsminister Erik Solheims instrument for lønnsomme investeringer i utviklingsland.I flere artikler har Aftenposten omtalt elendige arbeidsforhold.12 arbeidere er blitt drept og 90 er skadet under utbyggingen av vannkraftverket Allain Duhangan siden 2006. I tillegg er 4 arbeidere blitt drept ved utbyggingen av et vannkraftverk i Chile.SN Power eier 43 prosent av Allain Duhangan-kraftverket. Et indisk selskap er den største eieren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *